Nieuws

15.08.2016 - Nieuwe modellen voor neerlegging jaarrekening: het micromodel

Op de website van de Balanscentrale zijn nieuwe modelformulieren voor de neerlegging van de jaarrekening van ondernemingen beschikbaar: een nieuwe versie van het volledig en het verkort model, én het micromodel. Voor de jaarrekeningen van de boekjaren die beginnen vanaf 1 januari 2016 mogen de nieuwe modellen worden gebruikt. In deze bijdrage staan we even stil bij het splinternieuwe micromodel.
Lees meer

12.08.2016 - Aanbeveling verduidelijkt rol van de cijferberoepers binnen de Wet Continuïteit Ondernemingen

Het Instituut van de Bedrijfsrevisoren (IBR) heeft samen met het Instituut van de Accountants en de Belastingconsulenten (IAB) en het Beroepsinstituut van Erkende Boekhouders en Fiscalisten (BIBF) een 'interinstitutenaanbeveling' opgesteld over de rol van de cijferberoepers in het kader van de Wet Continuïteit Ondernemingen (WCO). Die aanbeveling maakt duidelijk wat wordt verwacht van de beroepsbeoefenaar die tussenkomt bij een onderneming in moeilijkheden.
Lees meer

08.08.2016 - Nieuwe inschrijvingsformulieren voor vennootschappen bij publicaties in het Staatsblad

Ondernemingen die teksten - zoals de oprichtingsakte - moeten neerleggen op de griffie van de rechtbank van koophandel moeten hiervoor speciale formulieren gebruiken. Recent zijn nieuwe inschrijvingsformulieren ingevoerd voor vennootschappen bij publicaties in de bijlagen tot het Belgisch Staatsblad. Daarnaast moeten vennootschappen met een zetel die niet in België is gevestigd bij de inschrijving in het rechtspersonenregister bijkomende gegevens vermelden.
Lees meer

04.08.2016 - Deeleconomie: welk belastingregime?

Diensten in de ‘deeleconomie’, die aangeboden worden via onlineplatformen als Uber en thuisafgehaald.be, kunnen vanaf nu genieten van een bijzonder fiscaal regime. De opbrengsten worden als diverse inkomsten apart belast aan 20 %. Bovendien mag een kostenforfait van 50 % in rekening worden gebracht. Een mooi en gunstig regime. Maar het geldt niet voor iedereen. Een beetje meer uitleg.
Lees meer

01.08.2016 - Nieuwe regels voor de witte kassa

Ondertussen is het systeem van de geregistreerde kassa al enige tijd in werking. Toch blijven er problemen opduiken: zo had de Raad van State problemen met de fameuze 10 %-drempel. Om aan hun kritiek tegemoet te komen, werd die vervangen door een andere drempel. Als de omzet uit maaltijden meer dan 25.000 EUR bedraagt, moet een horeca-inrichting het GKS toepassen.
Lees meer

28.07.2016 - Geld lenen aan familie of vrienden wordt soms fiscaal beloond: de Vlaamse belastingvermindering voor renovatieleningen

Geld lenen aan familie of vrienden wordt soms fiscaal beloond, denk bijvoorbeeld maar aan de win-winlening, waarbij een belastingplichtige een belastingvermindering krijgt voor een lening aan een bevriend ondernemer. Maar ook in de privésfeer bestaat er een dergelijke maatregel: u kan als particulier geld lenen aan een familielid of vriend om een krotwoning te renoveren. Ook deze lening geeft recht op een belastingvermindering.
Lees meer

26.07.2016 - Nieuw subsidie-instrument voor Vlaamse kmo's met groeiambities

Vlaamse kmo’s kunnen sinds kort een beroep doen op de vereenvoudigde kmo-portefeuille. Die bevat nog 2 pijlers: opleiding en advies. Maar naast de vereenvoudigde kmo-portefeuille is er ook een nieuw subsidie-instrument: de kmo-groeisubsidie voor bedrijven met groeiambities.
Lees meer

23.07.2016 - Erkenning van onbepaalde duur voor maatschappelijk verantwoorde coöperatieve vennootschappen

Aan de erkenning van coöperatieve vennootschappen zijn allerlei voordelen verbonden. De huidige, tijdelijke erkenning, is sinds 1 juni 2016 omgevormd tot een erkenning van onbepaalde duur. Tegelijkertijd zijn de erkenningsvoorwaarden aangepast.
Lees meer

20.07.2016 - Kleine ondernemingen in de btw: hoe wordt de omzetdrempel berekend?

Kleine ondernemingen zijn van btw vrijgesteld: ze moeten geen btw aanrekenen op hun diensten, maar mogen evenmin de btw die ze zelf betalen, aftrekken. Een onderneming is ‘klein’ voor de btw als ze een omzet heeft die minder bedraagt dan 25.000 EUR. In deze bijdrage bekijken we hoe deze omzet moet worden berekend.
Lees meer

15.07.2016 - Kennis van ambachtslieden wettelijk erkend en beschermd

Op 1 juni 2016 is de definitie van de ambachtsman in werking getreden. Ambachtslieden kunnen voortaan een wettelijke erkenning aanvragen bij de FOD Economie. Het wettelijk statuut en de erkenning als ambachtsman of als ambachtsonderneming levert een aantal voordelen op.
Lees meer

10.07.2016 - De verzekeringsgift: Vlaams versus federaal standpunt

De Vlaamse belastingdienst (Vlabel) heeft recent nieuwe standpunten ingenomen over enkele bekende technieken van successieplanning. Opvallend is dat deze standpunten afwijken van de standpunten die door de federale overheid worden ingenomen. Daardoor worden technieken die tot voor kort aanvaardbaar waren voor de federale fiscus, plots niet meer aanvaardbaar. In deze bijdrage focussen we ons op de verzekeringsgift.
Lees meer

07.07.2016 - Afronding op 5 cent: de btw-implicaties

Sinds 1 oktober 2014 mogen handelaars en dienstverleners de bedragen die ze aan hun klant aanrekenen, afronden op 5 eurocent (het meest nabije veelvoud van vijf cent). Deze afrondingen hebben echter ook hun gevolgen op fiscaal gebied. Hoe moet de btw op de afronding immers worden bepaald? De administratie heeft in een btw-beslissing hier meer toelichting over gegeven.
Lees meer

04.07.2016 - CBN over de bepaling van de kapitaalwaarden van inschrijvingsrechten

Bij een kapitaalverhoging kan een vennootschap inschrijvingsrechten uitoefenen. Het advies 2016/1 van de Commissie voor Boekhoudkundige Normen verduidelijkt de boekhoudkundige verwerking van deze inschrijvingsrechten.
Lees meer

01.07.2016 - De Vlaamse woonbonus anno 2016

Sinds de personenbelasting gedeeltelijk is geregionaliseerd, zijn de gewesten bevoegd voor de belastingvermindering voor woonleningen voor de eigen woning van de belastingplichtige. Vlaanderen had al van de mogelijkheid gebruik gemaakt om de regels aan te passen voor leningen afgesloten vanaf 1 januari 2015. Ondertussen heeft het Vlaams Gewest opnieuw aan het systeem gesleuteld voor leningen afgesloten vanaf 1 januari 2016. Dit nieuw systeem wordt aangeduid als de geïntegreerde Vlaamse woonbonus.
Lees meer

29.06.2016 - Fiscale regels telewerk: vergoeding tot 160 EUR per maand mogelijk

De overheid wil telewerk stimuleren door de tegemoetkomingen die een werknemer er voor krijgt gunstig te behandelen. Tot nu toe werden de vergoedingen door rsz en fiscus echter verschillend behandeld. De rulingcommissie volgt nu echter de gunstigere aanpak van de rsz.
Lees meer

27.06.2016 - Wanneer zijn kostenvergoedingen vrij van sociale bijdragen?

Vergoedingen van “kosten eigen aan de werkgever” zijn in principe niet belastbaar en niet onderworpen aan socialezekerheidsbijdragen als u rekening houdt met de plafonds die door de fiscus en de RSZ zijn bepaald. De RSZ aanvaardt voor verschillende kleine en moeilijk bewijsbare kosten een forfaitaire raming.
Lees meer

25.06.2016 - Nieuwe Vlaamse subsidieregels voor export

Vlaamse kmo’s en grote ondernemingen kunnen voor hun initiatieven ter bevordering van het internationaal ondernemen exportsubsidies krijgen van Flanders Investment & Trade (FIT). Sinds 1 mei 2016 zijn die subsidieregels veranderd. Vlaamse bedrijven hebben nu keuze uit 4 generieke subsidietypes en een subsidie voor een internationaal maatwerkproject.
Lees meer

21.06.2016 - Kilometerheffing: wie betaalt wat bij een overtreding?

Op 1 april 2016 ging op het hele Belgische grondgebied het systeem van de kilometerheffing van start voor alle voertuigen voor goederenvervoer met een maximaal toegelaten massa van meer dan 3,5 ton. Enkel landbouw-, tuinbouw- of bosbouwvoertuigen krijgen een vrijstelling. Denk 2x na voor u de weg opgaat zonder dit verplicht toestel. De boetes bij overtredingen lopen op tot 1.000 EUR.
Lees meer

17.06.2016 - Belastingvermindering voor kinderoppas: vakantiekampen

Kosten voor kinderopvang kan u deels fiscaal recupereren. Ze geven immers recht op een belastingvermindering van 45%. Onder deze vermindering voor kinderoppas vallen o.a. de uitgaven voor naschoolse opvang. Ook de kosten die u doet voor de vakantiekampen geven recht op de vermindering. In deze bijdrage kijken we specifiek naar de vakantiekampen en andere vrijetijdsbestedingen van uw kroost.
Lees meer

14.06.2016 - Het nut van de notulen van de algemene vergadering

Vennootschappen die hun boekjaar afsluiten per 31 december van elk jaar hebben de jaarlijkse algemene vergadering nu bovenaan hun agenda staan. De notulen zijn het verslag dat van elke zitting van de algemene vergadering wordt opgemaakt. Voor een bestuurder of zaakvoerder kan het interessant zijn bepaalde stellingnamen in de notulen te laten opnemen.
Lees meer

11.06.2016 - Vergeten de vennootschapsbijdrage te betalen?

Vennootschappen betalen in 2016 dezelfde vennootschapsbijdrage als in 2015. Die bijdrage moest in principe uiterlijk op 30 juni 2016 zijn betaald. Wat zijn de gevolgen als u de bijdrage bent vergeten te betalen of in de onmogelijkheid verkeerde door bijvoorbeeld overmacht?
Lees meer

08.06.2016 - Investeringsaftrek 2017: percentages blijven gelijk

Ondernemingen (zowel natuurlijke personen als vennootschappen) die investeren in nieuwe materiële vaste activa hebben recht op een fiscaal voordeel: de investeringsaftrek. De uitgaven gedaan voor de nieuwe investeringen, mogen gedeeltelijk in mindering worden gebracht van de belastbare inkomsten van de onderneming. De percentages voor investeringen gedaan in 2016 (aanslagjaar 2017) zijn grotendeels gelijk gebleven aan vorig jaar. Toch zijn er enkele kleine wijzigingen.
Lees meer

05.06.2016 - Nieuwe douanewetboek in werking sinds 1 mei

Het Europese douanelandschap zal er de komende jaren heel anders gaan uitzien. Dat komt doordat het nieuwe douanewetboek van de Europese Unie sinds 1 mei 2016 in werking is. Omdat niet enkel wie regelmatig goederen invoert en uitvoert, maar ook wie slechts occasioneel met import en export in aanraking komt mee moet zijn met deze nieuwe regels, sommen wij ze hier kort op.
Lees meer

01.06.2016 - Bestuurders-rechtspersonen en btw: een opfrissing en een update

We hebben al eerder stil gestaan bij de nieuwe regeling die bestuurders-rechtspersonen aan btw onderwerpt. Na heel wat uitstel is de regeling op 1 juni 2016 dan toch in werking getreden. Om alle mogelijke misverstanden uit de weg te ruimen, frissen we de regels nog eens op en geven duiding bij de laatste updates.
Lees meer

31.05.2016 - Vrijstelling doorstorting bedrijfsvoorheffing voor startende ondernemingen: veel gestelde vragen

Startende ondernemingen genieten een vrijstelling van de doorstorting van de bedrijfsvoorheffing. Dit betekent dat ze wel BV moeten inhouden op de lonen van hun personeel, maar dat ze de ingehouden BV niet moeten doorstorten aan de Schatkist. Met een FAQ-lijst geeft de fiscus nu meer uitleg bij deze maatregel. Wij zoomen mee in op de veel gestelde vragen.
Lees meer

27.05.2016 - Voorafbetalingen 2016: vermeerderingspercentage ongewijzigd tegenover vorig jaar

Ondernemingen die geen of onvoldoende voorafbetalingen doen, moeten een belastingvermeerdering betalen. Het vermeerderingspercentage waarmee de vermeerdering wordt berekend, wordt ieder jaar vastgesteld. Voor de voorafbetalingen van dit jaar (inkomstenjaar 2016, aanslagjaar 2017) geldt hetzelfde vermeerderingspercentage als vorig jaar. Dit percentage bedraagt 1,125 %.
Lees meer

23.05.2016 - Hervorming doelgroepenbeleid: focus op jongeren, 55-plussers en mensen met een arbeidshandicap

Sinds 1 juli 2014 zijn de gewesten bevoegd voor de invulling van de RSZ-kortingen gericht op een bepaalde doelgroep van werknemers. De Vlaamse regering heeft van die gelegenheid gebruik gemaakt om de maatregelen waarvoor werkgevers een extra lastenverlaging kunnen genieten, te beperken tot 3 doelgroepen: de jongeren, de 55-plussers en de personen met een arbeidshandicap. In het decreet houdende het Vlaamse doelgroepenbeleid wordt de basis voor deze operatie vastgelegd.
Lees meer

19.05.2016 - Buitenlandse vennootschappen: een bijzonder tarief in de roerende voorheffing

In 2012 oordeelde het Europese Hof van Justitie dat België buitenlandse vennootschappen minder gunstig behandelde dan binnenlandse vennootschappen. Dit omdat de buitenlandse vennootschappen bepaalde aftrekken niet of niet op dezelfde manier kunnen toepassen. Dit leidt er toe dat hun dividenden zwaarder worden belast. De wetgever is nu tegemoet gekomen aan deze kritiek door de roerende voorheffing op de dividenden van deze buitenlandse vennootschappen drastisch te verlagen.
Lees meer

16.05.2016 - Betalingen aan belastingparadijzen: welke landen zijn een fiscaal paradijs?

Belgische vennootschappen of vennootschappen die aan de Belasting Niet-Inwoners (BNI-Venn) zijn onderworpen, moeten het melden als ze betalingen doen aan belastingparadijzen. Welke landen er precies als belastingparadijs worden beschouwd, wordt af en toe geherevalueerd. Op 1 maart 2016 verscheen een koninklijk besluit dat een nieuwe lijst met belastingparadijzen bevat. Wij bekijken het principe en de nieuwe lijst.
Lees meer

13.05.2016 - Mededinging: nieuwe clementierichtsnoeren

Het Directiecomité van de Belgische Mededingingsautoriteit heeft nieuwe clementierichtsnoeren gepubliceerd. Die richtsnoeren lichten de voorwaarden toe om te kunnen genieten van een volledige of gedeeltelijke vrijstelling van geldboeten of immuniteit van vervolging in kartelzaken. Nieuw is de invoering van een vervolgingsimmuniteit voor natuurlijke personen.
Lees meer

1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  16  17  18  19  20  21  22  23  24  25  26  27  28  29  [30]  31  32  33  34  35  36  37  38  39  40  

home
portaal
Tel +32 (0)59 50 48 20
Fax +32 (0)59 70 60 19
Erkenning BIBF : 70147972
E-mail informatie@ostenddata.be