Nieuws

24.09.2018 - Wanneer kunnen kmo's een groepsvordering indienen?

Sinds 1994 kunnen consumenten een vordering tot collectief herstel of groepsvordering instellen. De wetgever baseert zich nu op dezelfde principes voor de vordering tot collectief herstel ten voordele van kmo’s. Sinds 1 juni 2018 kunnen ook zij deze zogenaamde class action indienen bij bepaalde massaschade.
Lees meer

21.09.2018 - Iedereen ondernemer, ook vzw's

Over het wetsontwerp nr. 54K3119001 tot invoering van het Wetboek van vennootschappen en verenigingen en houdende diverse bepalingen zijn we nog lang niet uitgepraat. Het nieuwe wetboek (afgekort WVV) vervangt het bestaande Wetboek van Vennootschappen, de vzw-wet van 27 juni 1921 en de wet van 31 maart 1898 op de beroepsverenigingen. In deze bijdrage staan we stil bij de veranderingen voor vzw's. Door de invoering van een functioneel ondernemingsbegrip dat aansluit bij de economische realiteit, worden vzw's ondernemingen.
Lees meer

19.09.2018 - Wijziging afsluitdatum boekjaar vennootschappen

Wanneer er nieuwe wetgeving aankomt, hebben heel wat vennootschappen de neiging hun boekjaar aan te passen. Zo hopen ze bv. langer van de oude gunstigere regels te genieten en de toepassing van de strengere nieuwe regels uit te stellen. Om dit tegen te gaan voegt de wetgever aan nieuwe fiscale regels steeds vaker een antimisbruikregel toe, waardoor de wijziging van het boekjaar geen effect heeft voor de inwerkingtreding van de nieuwe regels.
Lees meer

16.09.2018 - Voordeel alle aard woning: factor 2 in plaats van 3,8

De manier waarop de gratis ter beschikking stelling van een woning aan een werknemer of bedrijfsleider wordt gewaardeerd, ligt al lang onder vuur. De regering heeft nu aangekondigd de regels aan te passen. De waarde wordt berekend met de nieuwe formule: KI × 100/60 × 2.
Lees meer

14.09.2018 - Kilometervergoeding stijgt tot 0,3573 euro

De kilometervergoeding voor federale ambtenaren wordt ook gebruikt als criterium voor de vergoeding die een werkgever in de privésector aan zijn werknemers mag betalen voor dienstverplaatsingen. Het bedrag wordt jaarlijks aangepast op 1 juli. Het bedrag voor de periode 1 juli 2018-30 juni 2019 is 0,3573 euro.
Lees meer

11.09.2018 - Hoe geldig zijn de besluiten van uw algemene vergadering?

Een resem wettelijke en statutaire formaliteiten houden het organiseren van een algemene vergadering in het gareel. De gelijke behandeling van elke aandeelhouder -ongeacht zijn kleine of grote participatie- staat voorop. Artikel 64 van het Wetboek van Vennootschappen somt limitatief de schendingen op die aanleiding kunnen geven tot de nietigheid van een besluit van de algemene vergadering.
Lees meer

09.09.2018 - Veranderingen voor werkgevers die investeren in een zone in moeilijkheden

Werkgevers die investeren in gebieden die getroffen zijn door collectieve ontslagen (de zogenaamde ontwrichte zones) en nieuwe arbeidsplaatsen creëren, kunnen een vrijstelling van doorstorting van bedrijfsvoorheffing genieten. Deze steunregeling die in 2014 werd ingevoerd, wordt nu vereenvoudigd zowel voor werkgevers als voor de gewesten.
Lees meer

06.09.2018 - Fiscale controle in televisieprogramma: geen probleem?

In 2016 volgde een vrt-ploeg het leven zoals het is bij De Fiscus. In één van de afleveringen werd een onaangekondigde controle gevolgd. De betrokken belastingplichtige vond dat de controle-ambtenaren daarmee hun beroepsgeheim geschonden hadden. De rechtbank van eerste aanleg van Brugge oordeelde recent echter dat de actie van de fiscus legaal is. De aanslag die de belastingplichtige na de controle kreeg, is niet nietig.
Lees meer

03.09.2018 - Btw-behandeling vouchers

Met een voucher of waardebon kun je een product of dienst aankopen. Op btw-vlak rijst dan onmiddellijk de vraag wanneer de btw-verschuldigd is: wanneer u de voucher aankoopt, of wanneer u hem gebruikt. Vanaf 1 januari 2019 gelden er nieuwe regels.
Lees meer

30.08.2018 - Pensioensparen: kiezen voor 960 of 1.230 euro?

Sinds dit jaar kunt u kiezen om een hoger bedrag te pensioensparen, tot 1.230 euro. Als u daarvoor kiest, krijgt u relatief wel een lager voordeel. De vermindering zakt van 30 % tot 25 % van het gespaarde bedrag. U moet er dus wel goed over nadenken. En er uitdrukkelijk voor kiezen.
Lees meer

26.08.2018 - Nieuwigheden btw-boeten

Het btw-boetesysteem krijgt een facelift. Bij bepaalde eerste inbreuken te goeder trouw wordt de boete vanaf nu automatisch kwijtgescholden. Om dit mogelijk te maken heeft de fiscus een interne instructie aangepast. Het WBTW en de bijhorende KB’s worden niet gewijzigd.
Lees meer

22.08.2018 - Invloed van het kadastraal inkomen op het beroepsinkomen van bedrijfsleiders

De revalorisatiecoëfficiënt waarmee u de belastbare waarde van een onroerend goed kan berekenen, is vastgelegd voor het aanslagjaar 2019. Hij is gestegen ten opzichte van die voor het aanslagjaar 2018. Dit is belangrijk voor bedrijfsleiders die een woning verhuren aan hun vennootschap. Huurinkomsten boven een bepaald bedrag worden geherkwalificeerd als bezoldigingen.
Lees meer

18.08.2018 - Aanvullend pensioen voor kleine zelfstandigen uitgebreid met POZ

Zelfstandigen-natuurlijke personen kunnen voortaan, naast hun vrij aanvullend pensioen voor zelfstandigen (VAPZ), een volwaardig aanvullend pensioen opbouwen dat vergelijkbaar is met dat van de zelfstandige bedrijfsleiders. Hoe? Door een Pensioenovereenkomst voor Zelfstandigen (afgekort POZ) af te sluiten met een pensioenfonds of een verzekeraar.
Lees meer

13.08.2018 - Gemeenten kunnen onroerende voorheffing differentiëren om wonen in stadskern te promoten

Vanaf 2019 kunnen Vlaamse gemeenten binnen hun grenzen de onroerende voorheffing differentiëren. Het percentage kan dan van wijk tot wijk verschillen.
Lees meer

11.08.2018 - Nieuwe landenlijst voor buitenlandse verblijfsvergoedingen

Ambtenaren van Buitenlandse Zaken die op dienstreis naar het buitenland worden gestuurd, ontvangen een verblijfsvergoeding. De privésector mag die forfaits gebruiken om vergoedingen voor buitenlandse dienstreizen belastingvrij toe te kennen als kosten eigen aan de werkgever. Sinds 6 juli 2018 is er een nieuwe landenlijst.
Lees meer

08.08.2018 - Alarm geblazen bij niet-neerlegging van de jaarrekening

Vennootschappen die geen jaarrekening neerleggen, lopen gevaar in de vorm van strafrechtelijke, administratieve, fiscale en gerechtelijke sancties. De ene sanctie heeft al ingrijpendere gevolgen voor de betrokkenen dan de andere. Een gewaarschuwd ondernemer telt voor twee.
Lees meer

05.08.2018 - Waar vindt goederenvervoer plaats voor de btw?

Een goederenvervoersdienst vindt normaal gezien plaats in het land waarin de ontvanger van de dienst gevestigd is. Als het vervoer volledig binnen België, of volledig buiten de EU plaatsvindt, geldt de use and enjoyment-regel. Dan is de plaats van de dienst, de plaats van het werkelijk gebruik.
Lees meer

01.08.2018 - Belastingvrij bijklussen

Sinds 15 juli kunt u onbelast bijverdienen tot 6.130 euro per jaar, met een maximum van 510,83 euro per maand. Let op het gaat om bij-verdienen. Dit fiscaal gunstregime telt enkel voor wie al een hoofdberoep heeft, en voor gepensioneerden.
Lees meer

26.07.2018 - Wanneer zijn vooruitbetaalde kosten aftrekbaar?

In principe zijn kosten aftrekbaar in het jaar waarin ze zijn gemaakt of gedragen. Door de hervorming van de vennootschapsbelasting komt daar verandering in voor de kosten die eigenlijk betrekking hebben op een ander boekjaar.
Lees meer

23.07.2018 - Rechtbank van koophandel is binnenkort verleden tijd

De modernisering van ons ondernemingsrecht die volop aan de gang is, heeft ook gevolgen voor de rechtbank van koophandel. Die zal binnenkort ondernemingsrechtbank heten. Omdat het ondernemingsbegrip voortaan heel ruim wordt opgevat, zal de nieuwe rechtbank ook bevoegd zijn voor landbouwers, vzw’s en vrije beroepers. Zij worden ook als ondernemingen beschouwd.
Lees meer

20.07.2018 - Ongrondwettelijke waardering voordeel woning: wetswijziging op komst

Wie een gratis woning ter beschikking krijgt van zijn werkgever, krijgt een belastbaar voordeel. De ‘waarde’ van dat voordeel wordt anders berekend als de werkgever een rechtspersoon (bv. vennootschap) is. Dat is discriminerend.
Lees meer

17.07.2018 - Cash for car: voor wie interessant?

De fiscaal en sociaal gunstige mobiliteitsvergoeding of cash for car-regeling is niet hetzelfde als het mobiliteitsbudget. Dit kon u al eerder lezen. De mobiliteitsvergoeding bestaat sinds 1 januari 2018, de invoering van het mobiliteitsbudget is in voorbereiding. In deze bijdrage staan we stil bij de juridische en fiscale behandeling van de mobiliteitsvergoeding: een bedrijfswagen inruilen voor een geldsom.
Lees meer

14.07.2018 - Nieuwe circulaire over taks op de effectenrekeningen

De taks op effectenrekeningen legt een heffing van 0,15 % op aan iedereen die op één of meerdere effectenrekeningen in totaal 500.000 euro of meer heeft staan. Een administratieve circulaire geeft wat meer uitleg.
Lees meer

11.07.2018 - Fiscale bemiddelingsdienst kan nu ook boetes kwijtschelden

De fiscale bemiddelingsdienst is een onafhankelijke dienst die bemiddelt bij geschillen tussen de belastingplichtige en de fiscus. Binnenkort krijgt de dienst er nog een extra taak bij: kwijtschelden en verminderen van fiscale boetes.
Lees meer

08.07.2018 - Belastingvermindering voor adoptiekosten

Een adoptie kost handenvol geld. Daarom ondersteunt de regering belastingplichtigen die een adoptieprocedure doorlopen met een fiscale tegemoetkoming. Vanaf dit jaar (aanslagjaar 2019) krijgen adoptieouders een belastingvermindering voor de uitgaven die ze doen tijdens de procedure. Voorwaarde is dat er een erkende adoptiedienst tussenkomt. Zowel binnenlandse als buitenlandse adopties komen in aanmerking.
Lees meer

05.07.2018 - Hervorming vennootschapsrecht: preview structuur nieuw wetboek

Nu het wetsontwerp tot invoering van het Wetboek van vennootschappen en verenigingen en houdende diverse bepalingen beschikbaar is op de website van de Kamer, kunnen we eindelijk een vrij definitief tipje van de sluier oplichten over de opbouw van het toekomstige wetboek van vennootschappen. Het nieuwe wetboek bestaat uit 4 delen onderverdeeld in Boeken. De artikels worden genummerd per Boek.
Lees meer

02.07.2018 - Hervorming vennootschapsrecht: waar staan we vandaag?

Minister van Justitie Koen Geens werkt al enkele jaren aan een nieuw wetboek van vennootschappen. Dit is oud nieuws. Het voorontwerp is intussen aangepast aan het advies van de Raad van State en goedgekeurd in tweede lezing door de Ministerraad. Op 4 juni jl. is het wetsontwerp tot invoering van het Wetboek van vennootschappen en verenigingen (WVV) ingediend bij de Kamer. Dit is het laatste nieuws.
Lees meer

27.06.2018 - Vraag rechtzetting na beslissing over bezwaar

Bent u het niet eens met een aanslag van de fiscus, dan kan u een bezwaar indienen. Maar wat als u het niet eens bent met het antwoord van de fiscus op uw bezwaar? Dan kan u voortaan een rechtzetting vragen.
Lees meer

26.06.2018 - Cateringkosten event volledig aftrekbaar

Over de aftrekbaarheid van cateringkosten was er lang discussie. Zijn het kosten van onthaal en dus gedeeltelijk aftrekbaar. Of reclamekosten en 100 % aftrekbaar. De minister stelt zich soepel op. De cateringkosten voor een publicitair event zijn nu volledig aftrekbaar.
Lees meer

22.06.2018 - De vennootschapsbijdrage in extenso

Ook vennootschappen moeten aansluiten bij een sociaal verzekeringsfonds. En betalen jaarlijks een forfaitaire bijdrage. Die vennootschapsbijdrage stijgt dit jaar niet. De bijdrage moet in principe voor 1 juli op de rekening van het sociaal verzekeringsfonds staan. Voor sommige vennootschappen bestaat er een specifieke regeling.
Lees meer

1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  16  17  18  19  20  21  22  [23]  24  25  26  27  28  29  30  31  32  33  34  35  36  37  38  39  40  41  

home
portaal
Tel +32 (0)59 50 48 20
Fax +32 (0)59 70 60 19
Erkenning BIBF : 70147972
E-mail informatie@ostenddata.be