Nieuws

01.04.2019 - Alle boekhouders krijgen de titel van accountant

Op 1 juni 2019 gaat in principe het nieuwe Instituut van Belastingconsulenten en Accountants (IBA) van start. De langverwachte fusie tussen het Instituut van de Accountants en de Belastingconsulenten (IAB) en het Beroepsinstituut van Erkende Boekhouders en Fiscalisten (BIBF) is dan een feit. De bestaande titels krijgen een nieuwe benaming. Alle boekhouders worden accountant.
Lees meer

26.03.2019 - Geïndexeerde bedragen personenbelasting aanslagjaar 2019 en 2020

Een overzicht van de belangrijkste geïndexeerde bedragen in de personenbelasting. In dit overzicht vindt u de federale bedragen terug. Belastingverminderingen en dergelijke waarvan het bedrag door de gewesten wordt bepaald, werden niet opgenomen.
Lees meer

24.03.2019 - Centra voor grote ondernemingen: criteria grote onderneming aangepakt

Binnen de administratie zijn er specifieke centra bevoegd voor grote ondernemingen. Eind 2018 heeft de FOD Financiën gesleuteld aan de criteria die bepalen of een onderneming onder de noemer ‘grote onderneming’ valt. De nieuwe aanpak geldt sinds januari 2019.
Lees meer

22.03.2019 - Definitieve regeling Wijninckx-bijdrage voor aanvullende pensioenen nu toch uit de startblokken

Doet u voor werknemers stortingen voor de opbouw van een aanvullend pensioen? Dan betaalt u op de gestorte premies in bepaalde gevallen een "Wijninckx-bijdrage". De invoering van die bijzondere bijdrage is een proces van jaren. Maar de definitieve fase met een nieuwe berekeningsbasis is nu toch van start gegaan op 1 januari 2019.
Lees meer

18.03.2019 - Voor welke specifieke investeringen krijgt u subsidies in Brussel?

Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest steunt ondernemers via een breed gamma aan subsidies. Voor verschillende steunaanvragen treden op 25 maart 2019 aangepaste regels in werking. Wij doen een poging om door de bomen dit nieuwe Brusselse subsidiebos in kaart te brengen.
Lees meer

15.03.2019 - Wat houdt de prospectusplicht voor kmo's in?

Kmo's die een beroep doen op het brede publiek voor financiering, krijgen te maken met de prospectusregeling. Sinds 21 juli 2018 bepalen nieuwe drempels of er voor een bepaalde verrichting ofwel een prospectus ofwel een informatienota moet worden opgesteld. In deze bijdrage staan we kort stil bij de nieuwe prospectuswet.
Lees meer

13.03.2019 - UBO-register, u heeft tijd tot 30 september

In het UBO-register moeten alle uiteindelijk begunstigden of ultimate beneficial owners van vennootschappen zich registreren. Ze moeten daarbij allerlei gegevens over de achterliggende natuurlijke personen melden. Omdat de site waarop de gebruikers zich kunnen registreren op zich liet wachten, wordt de deadline waartegen de betrokken personen zich voor het eerst moesten registreren opnieuw uitgesteld. Nieuwe datum is 30 september 2019.
Lees meer

09.03.2019 - Een overzicht van de interestvoeten bij betalingsachterstand

De wettelijke interestvoet voor 2019, die gebruikt wordt in burgerlijke en handelszaken, blijft onveranderd ten opzichte van 2018. Maar hoe zit het met de andere interestvoeten bij betalingsachterstand? De meeste interestvoeten worden voor een semester of een maand vastgelegd.
Lees meer

06.03.2019 - Hoeveel vraagt het Bestuur van het Staatsblad voor een bekendmaking?

Sinds 1 januari 2019 zijn de bedragen die het Bestuur van het Belgisch Staatsblad aanrekent voor een mededeling of aankondiging in het Staatsblad geïndexeerd. Intussen zijn ook de tarieven voor de bekendmaking van akten van een onderneming of vereniging geïndexeerd. Die tarieven gelden sinds 1 maart 2019.
Lees meer

04.03.2019 - Grensbedragen voor vrijgestelde gelegenheidsgeschenken ook fiscaal opgetrokken

Geeft u af en toe een geschenk aan uw werknemers? Dat kan op een fiscaal gunstige manier. De kosten zijn voor de onderneming aftrekbaar. Bij de werknemer is het geschenk dan weer als sociaal voordeel vrijgesteld. Sinds eind vorig jaar zijn de sociale en fiscale bedragen terug op één lijn gebracht.
Lees meer

01.03.2019 - Forfaitaire btw-regeling in welke sectoren?

De lijst van sectoren die de forfaitaire btw-regeling mogen toepassen wordt bij koninklijk besluit vastgelegd. De lijst voor 2019 werd ondertussen bekendgemaakt. Daarbij werden ook de toepassingsvoorwaarden nog eens uitdrukkelijk vastgesteld. Het oude KB uit 1969 werd hiermee opgeheven.
Lees meer

25.02.2019 - Voordelen toegekend door buitenlandse ondernemingen

Wat als een buitenlandse vennootschap een voordeel van alle aard toekent aan een Belgische werknemer? Wie houdt er bedrijfsvoorheffing in? Wie stelt de nodige fiches op? En is dat voordeel belastbaar?
Lees meer

22.02.2019 - Bemiddelingsdienst beoordeelt vragen voor kwijtschelding of vermindering boetes en belastingverhogingen

Wilt u een kwijtschelding of vermindering van een belastingverhoging of fiscale boete? Dan kunt u vanaf nu een vraag richten tot de fiscale bemiddelingsdienst. De Cel administratieve sancties van deze dienst behandelt uw verzoek.
Lees meer

20.02.2019 - Nieuwe interestaftrekbeperking al vanaf 2019

Een van de elementen van de hervorming van de vennootschapsbelasting is de nieuwe interestaftrekbeperking. De regering heeft de inwerkingtreding van de nieuwe regels vervroegd, zodat ze al van toepassing zijn in 2019.
Lees meer

17.02.2019 - Voordeel van alle aard bedrijfswagen daalt in 2019

Het voordeel van alle aard voor bedrijfswagens wordt berekend met een formule. Een essentieel element voor de formule is de referentie-uitstoot van CO2. Hoe hoger de auto boven de referentie-uitstoot zit, hoe hoger het voordeel. Deze referentie-uitstoot wordt elk jaar vastgelegd in een koninklijk besluit. De cijfers voor dit jaar zijn gunstig voor de belastingplichtige: het voordeel van alle aard daalt.
Lees meer

17.02.2019 - Voordeel van alle aard bedrijfswagen daalt in 2019

Het voordeel van alle aard voor bedrijfswagens wordt berekend met een formule. Een essentieel element voor de formule is de referentie-uitstoot van CO2. Hoe hoger de auto boven de referentie-uitstoot zit, hoe hoger het voordeel. Deze referentie-uitstoot wordt elk jaar vastgelegd in een koninklijk besluit. De cijfers voor dit jaar zijn gunstig voor de belastingplichtige: het voordeel van alle aard daalt.
Lees meer

14.02.2019 - Zijn ontvangen subsidies belastbaar?

Wat met de subsidies die een vennootschap ontvangt? Betaalt de vennootschap er belasting op? Of stelt de overheid subsidies vrij van belastingen?
Lees meer

12.02.2019 - Recht op outplacement voor werknemers die niet beschikbaar moeten zijn voor de arbeidsmarkt geschrapt

In de algemene regeling van outplacement blijft alles bij het oude maar in de bijzondere regeling komt de wetgever de werkgevers tegemoet. Sinds 1 december 2018 kreeg de notie ‘werknemer die niet beschikbaar op de arbeidsmarkt moet blijven’ immers een striktere invulling. Maar nu is het recht op dit bijzonder outplacement voor 45–plussers geschrapt. Ook wanneer ze er zelf om vragen, moet de werkgever geen outplacementbegeleiding aanbieden. We verklaren ons nader.
Lees meer

10.02.2019 - De nieuwe winstpremie in uw boekhouding

Sinds 1 januari 2018 kunnen vennootschappen beslissen een deel of het geheel van hun “winst van het boekjaar” toe te kennen aan hun werknemers. Volgens de Commissie voor Boekhoudkundige Normen (CBN) komt de winstpremie neer op een resultaatverwerking.
Lees meer

07.02.2019 - Hoe de nieuwe winstpremie berekenen?

De wijzigingen aan het stelsel van werknemersparticipatie in het kapitaal van de vennootschappen (wet van 22 mei 2001) dateren intussen van 1 januari 2018. Toen zag de winstpremie voor werknemers het levenslicht (programmawet van 25 december 2017). Sinds 1 januari 2019 is de berekeningswijze verduidelijkt en kunnen werkgevers sommige werknemerscategorieën uitsluiten uit het voordeel.
Lees meer

04.02.2019 - Nieuwe modellen voor neerlegging jaarrekening van vennootschappen

Voor boekjaren van vennootschappen die aanvangen na 31 december 2017 zijn er nieuwe modellen voor het opmaken en neerleggen van de jaarrekening. Versie 2019 van het volledig en het verkort model, en het micromodel zijn beschikbaar op de website van de Balanscentrale van de Nationale Bank van België. De nieuwe jaarrekeningmodellen verschillen op enkele punten van de vorige modellen (versie 2016).
Lees meer

01.02.2019 - Rentevoet nalatigheidsinteresten en moratoriuminteresten voor 2019

Sinds vorig jaar wordt het tarief van de nalatigheidsinteresten bepaald in functie van de lineaire obligaties op 10 jaar en is er niet langer sprake van een vast tarief in fiscale zaken. Voor het kalenderjaar 2019 is de rentevoet van de nalatigheidsinteresten vastgelegd op 4%; de rentevoet van de moratoriuminteresten bedraagt 2%.
Lees meer

30.01.2019 - Dienst Voorafbetalingen anno 2019

Voorafbetalingen doen en rechtzetten kan nu ook via het elektronisch platform van de FOD Financiën MyMinfin. Sinds begin dit jaar stelt de administratie hiervoor een specifieke module op haar elektronisch platform ter beschikking. Vanaf 1 maart 2019 zal elke belastingplichtige via MyMinfin ook een overzicht van gedane voorafbetalingen kunnen opvragen.
Lees meer

24.01.2019 - Wanneer zijn restaurantkosten aftrekbaar?

Een zakenetentje is een uitstekende manier om een moeilijk contract te onderhandelen. De restaurantkosten die u daarbij maakt zijn echter maar gedeeltelijk aftrekbaar. We zetten de regels nog even kort op een rijtje.
Lees meer

22.01.2019 - Privacy van belastingplichtigen na GDPR

De GDPR-regels (General Data Protection Regulation) zijn Europese regels die de privacy van burgers beschermen. Zo moeten bedrijven aan allerlei regels voldoen, om te verzekeren dat uw data niet worden misbruikt. Maar ook de overheid is er aan onderworpen. Hoe zit het dan met de fiscus en uw privacy?
Lees meer

19.01.2019 - Zijn de kosten bij aankoop aandelen aftrekbaar?

De btw op kosten die een onderneming maakt bij de aankoop van aandelen, zijn aftrekbaar. Het Hof van Justitie oordeelt immers dat ook voorbereidende handelingen recht geven op aftrek. Meer zelfs, ook als de aankoop uiteindelijk niet (helemaal) doorgaat, blijven de kosten aftrekbaar.
Lees meer

14.01.2019 - Brexit: Wie heeft een EORI-nummer nodig?

Als het Verenigd Koninkrijk de interne markt van de Europese Unie verlaat, hebben ondernemingen die handel drijven met het VK een EORI-nummer nodig. Dit nummer is nodig om te kunnen voldoen aan de verplichtingen inzake douane. Een EORI-nummer kan nu al aangevraagd worden via de website van de Algemene Administratie van de Douane en Accijnzen (AAD&A).
Lees meer

14.01.2019 - Btw-gevolgen van het gratis weggeven van goederen

Haalt u soms goederen uit uw voorraad om ze gratis weg te geven? Weet dan dat, als u cadeaus uitdeelt, dit gevolgen heeft op btw-vlak. Als u al btw-aftrek heeft toegepast voor deze goederen, moet u dat rechtzetten. Wat houdt dat concreet in: u doet een onttrekking en betaalt btw. Op deze regel bestaan allerlei uitzonderingen: voor het uitdelen van staaltjes, relatiegeschenken van geringe waarde, weggeven van voedseloverschotten en schenkingen aan goede doelen na een ramp.
Lees meer

11.01.2019 - Nieuwe tarieven voor verenigingen voor neerlegging jaarrekening

De kosten voor de openbaarmaking van de jaarrekening zijn gekoppeld aan de consumptieprijsindex. De tarieven worden jaarlijks, op 1 januari, aangepast. Verenigingen en stichtingen die bij de Balanscentrale van de Nationale Bank van België een jaarrekening moeten neerleggen, betalen sinds 1 januari 2019 dan ook een beetje meer.
Lees meer

08.01.2019 - Nieuwe tarieven voor ondernemingen voor neerlegging jaarrekening

De kosten voor de openbaarmaking van de jaarrekeningen worden elk jaar geïndexeerd. Dit betekent dat ondernemingen voor de neerlegging van hun jaarrekening bij de Balanscentrale van de Nationale Bank sinds 1 januari 2019 weer wat meer betalen.
Lees meer

1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  16  17  18  19  20  [21]  22  23  24  25  26  27  28  29  30  31  32  33  34  35  36  37  38  39  40  41  

home
portaal
Tel +32 (0)59 50 48 20
Fax +32 (0)59 70 60 19
Erkenning BIBF : 70147972
E-mail informatie@ostenddata.be